Dobra włoska pizza w czterech krokach

Dobra włoska pizza w czterech krokach

Zrobienie włoskiej pizzy w domowych warunkach jest bardzo trudne. Zwłaszcza jeśli chcemy ją porównywać z pizzą, którą piecze się w piecu opalanym drewnem.

Jest jednak kilka „trików”, dzięki którym można przygotować pizzę choć trochę przypominającą tę z włoskiej pizzerii.

 

1. Ciasto – dobre składniki

Ważnym składnikiem każdej dobrej pizzy jest ciasto. Cienkie, chrupiące, z kruszącymi się brzegami. Im cieńsze, tym lepsze. Jeśli zależy wam na naprawdę idealnym cieście, to warto poszukać dobrych składników, np. odpowiedniej mąki. Ta używana we Włoszech to mąka typu 400, której nie da się kupić w większości sklepów. Dlatego warto poszukać jej w internecie i zamówić z wyprzedzeniem. Ciasto powinno być wyrabiane przez kilkanaście minut, aby było gładkie.

 

2. Sos – idealnie gęsty

Nie ma pizzy bez sosu. Jeśli zrobimy idealne ciasto, a sos będzie kiepskiej jakości, wszystko może okazać się klapą. Dlatego musi być on odpowiednio gęsty. Najlepiej zrobić go ze świeżych, słodkich i dojrzałych pomidorów. Zimą można użyć pomidorów z puszki. Często przy robieniu sosu brakuje nam cierpliwości. A tymczasem sos potrzebuje nawet godziny na wolnym ogniu, by odparowała z niego woda, i by stał się idealnie gęsty. W przeciwnym razie rozmoczy ciasto. Na koniec warto go zblendować, by nadać mu idealnie gładką konsystencję.

 

3. Pizza i dodatki – im mniej, tym lepiej

Bardzo często ulegamy złudzeniu, że im więcej ulubionych dodatków położymy na pizzę, tym będzie ona smaczniejsza. Tymczasem nadmiar dodatków nie pozwala poczuć smaku, na który czekamy. Dlatego wybierzmy maksymalnie cztery składniki, które umieścimy na górze. Powinny to być składniki wysokiej jakości, które będą się uzupełniać.

 

4. Pieczenie – zainwestuj w kamień

Nawet pizzerie często mierzą się z problemem dobrze upieczonej pizzy. Nie wszystkie lokale mają miejsce do wybudowania pieca opalanego drewnem. Idealnym rozwiązaniem dla takich lokali, jak również domorosłych amatorów pieczenia, jest kamień do pizzy. To granitowy okrąg stworzony z grubego i dobrego jakościowo materiału, który bardzo długo się nagrzewa, długo pozostaje ciepły i sprawia, że pizza pieczona na nim jest idealnie chrupiąca. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczenia. Ponadto na takim kamieniu można też serwować pizzę, wygląda to rewelacyjnie.

Dzięki tym prostym radom upieczecie w domu pizzę, która z powodzeniem będzie konkurować z wypiekami profesjonalnych pizzerii.

Artykuł powstał we współpracy z Nowa Sofa Pizza Wisła.