Jak podawać kawę? Kawowe savoir-vivre

Jak podawać kawę? Kawowe savoir-vivre

Przyjmujesz w swoim biurze gości? Dobrze więc wiesz, jakie znaczenie ma etykieta podczas spotkań biznesowych. Zasady savoir-vivre obejmują również sposób podawania kawy.

Jako właścicielowi firmy zależy Ci na zrobieniu dobrego wrażenia na potencjalnych klientach czy kontrahentach. Na aurę profesjonalizmu składa się wiele różnych czynników. Bardzo ważna jest znajomość etykiety, a także wysoka kultura osobista. Każda gafa może zaważyć na relacjach z partnerem biznesowym. A wcale nie tak trudno o popełnienie błędu. Poznaj podstawowe zasady podawania kawy, aby móc wywrzeć dobre wrażenie na innych.

 

Kawowe savoir-vivre

Przy podawaniu kawy należy pamiętać o kilku elementarnych zasadach. A więc małą czarną podaje się najpierw gościowi, prawą ręką i z prawej strony. W razie wcześniejszego przygotowania zastawy pusta filiżanka powinna stać po prawej stronie nakrycia. Gościa można również poczęstować małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem. W porze śniadania z parującą filiżanką dobrze komponuje się francuski rogalik. Jeśli jednak jest to formalne spotkanie biznesowe – lepiej zrezygnować z dodatków i podać samą kawę. Należy wystrzegać się podawania słodkich przysmaków, ponieważ psują one smak naparu.

 

W czym podawać kawę?

Picie kawy w wielu krajach jest rytuałem, który określa przebieg całego dnia. Rytualny charakter picia małej czarnej wymaga, aby podawać ją w naczyniach podkreślających niejako rangę tej czynności. Kawę podaje się więc albo w porcelanie, albo w wysokich szklankach (ewentualnie w kubkach). Efektownym substytutem mogą być specjalnie zaprojektowane kieliszki. Wybór naczynia powinien być uzależniony od charakteru spotkania i pory dnia.

I tak na przykład espresso podaje się w małej białej filiżance o pojemności 50 - 70 ml, którą wypada ogrzać przed podaniem. Biel akcentuje ciemną barwę naparu i pozwala ocenić jego jakość. Porcelanowa filiżanka do serwowania espresso powinna mieć grube ścianki, zapobiegające zbyt szybkiemu stygnięciu, a także cylindryczny kształt. Aromatyczne espresso można podawać z cukrem lub bez, ewentualnie z małą szklaneczką wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych. Cappuccino z kolei podaje się w filiżance o objętości 150-180 ml (bardzo częstym dodatkiem do cappuccino są kruche francuskie ciasteczka lub rogaliki). Ale już latte możemy serwować na dwa sposoby: albo w tradycyjnej filiżance, albo w szklance o objętości 220-250 ml. W tym miejscu pozwolimy sobie polecić bardzo dobrą kawę dietetyczną Black Latte, która z pewnością przypadnie do smaku Twoim gościom (sprawdź opinie o Black Latte).

 

Mamy nadzieję, że garść powyższych zasad ułatwi Ci rolę gospodarza podejmującego w swoim biurze potencjalnych partnerów biznesowych czy też klientów. Warto znać kawowe savoir-vivre, aby w czasie spotkania nie popełnić żadnego błędu, który stawiałby pod znakiem zapytania nasz profesjonalizm.

 

Zobacz też

Ekspres do kawy: co wziąć pod uwagę przy zakupie?
Kawiarnia z prawdziwego zdarzenia