Jakie mięso wybierać?

Jakie mięso wybierać?

Drób czy wołowina? Czy powinniśmy wybierać mięso w folii, czy raczej świeże od rzeźnika? Warto się zastanowić nad takimi i innymi kwestiami, by przygotowywane przez nas posiłki były smaczne i zdrowe.

Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na to, czy mięso jest pakowane próżniowo. Opakowania tego typu sprawiają, że kontakt mięsa z powietrzem jest ograniczany, co opóźnia procesy rozkładu. Mięso, które nie zostało zafoliowane przez producenta, nie powinno być przechowywane dłużej niż 3 dni. Rozwijające się w nim bakterie mogą bowiem prowadzić do powstania toksyny botulinowej, najczęstszego powodu zatruć pokarmowych. Niezależnie od sposobu pakowania, mięso i wędliny powinny być przechowywane w temperaturze 2-7°C.

 

Gdzie kupować mięso?

Mięso z domowego chowu nie musi być produktem wysokiej jakości. Ogromne znaczenie ma tutaj to, by każda partia mięsa trafiająca do sprzedaży była badana przez weterynarzy pod kątem bezpieczeństwa jego spożycia. W mięsie mogą znajdować się niebezpieczne pasożyty, a także zarazki wywołujące np. wirusy grypy odzwierzęcej (ptasiej, świńskiej). W sklepach zawsze są chłodnie, a na bazarach bywa różnie. Należy zatem pytać o atest weterynaryjny oraz sprawdzać sposób przechowywania mięsa.

 

Mięso z królika

Mięso królicze ma bardzo dużo kwasu linolenowego. W podobną substancję bogate jest także mięso ryb. Kwas ten ma zbawienny wpływ na układ autoimmunologiczny i przeciwdziała dolegliwościom sercowym. Zmniejsza prawdopodobieństwo powstania niebezpiecznego skrzepu krwi, który może doprowadzić nawet do śmierci.

Własćiwości mięsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak szybko rozmrozić mięso? Jak długo można je przechowywać?

Głębokie zamrażanie mięsa, czyli obniżanie jego temperatury poniżej poziomu -18°C, jest w stanie istotnie wydłużyć jego czas przydatności do spożycia. Wołowina bez żadnych dodatkowych zabiegów może być przechowywana przez 8 miesięcy, wieprzowina przez 12 miesięcy, a drób i mięso mielone do 3 miesięcy.

 

Czerwone mięso rakotwórcze? Tylko w dużych ilościach

Mówi się, że mięso czerwone jest niezdrowe. Jest to przekonanie błędne. W mięsie czerwonym znajduje się bardzo wiele ważnych i łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ważne jest tylko to, by było to mięso chude, bo niezdrowy jest nadmiar tłuszczu w nim zawarty.

 

Przemysłowy chów kurczaków to już mit

Problem z karmieniem kurczaków różnymi antybiotykami i hormonami był bardzo poważny. Był, ponieważ ten proceder polskich rolników został ukrócony wraz z wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej.

 

Mięso w codziennej diecie - wybieraj rozsądnie

Dietetycy zalecają, by mięso znajdowało się na naszych talerzach 3 razy w tygodniu. Warto jest stawiać na takie rodzaje mięsa, w których jest mniej tłuszczu, czyli na przykład na jagnięcinę i królika.

Ciekawe informacje na temat zdrowego odżywiania i rozsądnych zakupów znajdziesz na stronie zakupowyszal.pl