Jak podawać kawę gościom?

kawa dla gości stoi na stoliku obok cruasanta

Parzenie oraz picie kawy dla wielu osób stanowi swoisty rytuał, bez którego nie mogą żyć. Kawowy trunek smakuje szczególnie dobrze, gdy pity jest w odpowiednim towarzystwie. Warto jednak wiedzieć, jakie naczynia będą najbardziej odpowiednie dla określonych typów kawy oraz jak w ogóle ją podawać.

Jak zatem podawać kawę gościom?

Kawowy savoir-vivre wskazuje jak podawać kawę gościom. Ważne, aby goście otrzymywali kawę w naczyniach, pod którymi znajdować powinny się spodki. Dlaczego? Głównie dlatego, że pozwala to utrzymać czystość oraz stabilność trzymanej filiżanki. Po prawej stronie należy usytuować małą łyżeczkę. Należy pamiętać, że powinna być ona zwrócona uchwytem w stronę gościa. O czym warto także pamiętać? Bez wątpienia o dodatkach. Nie każdy bowiem preferuje zupełnie czarną, gorzką kawę. Poza cukrem w cukiernicy i śmietance w mleczniku można także zaopatrzyć się, chociażby w smakowe syropy, które trafiają szczególnie w gusta osób ceniących niebanalne połączenia. Dodatkowo nadmienić należy, że istotne jest to, aby pamiętać, że kobiety w towarzystwie powinny otrzymywać kawowe napoje przed mężczyznami.

W czym podawać napoje kawowe? 

Obecnie producenci zastawy stołowej oferują bardzo szeroką gamę produktów. Znaleźć można zarówno tradycyjne, niemalże zabytkowe serwisy, jak i nowoczesne, minimalistyczne, o bardzo okrojonych, a jednocześnie eleganckich formach. Warto także zapoznać się z naczyniami, których przeznaczeniem nie jest wyłącznie cały zestaw, a określony rodzaj naparu. Po pierwsze, espresso. Jego standardowa pojemność to 50-70 ml. W przypadku tego napoju najlepiej sprawdzi się gruba, ceramiczna filiżanka o niewielkim rozmiarze, którą warto podgrzać. Częstą praktyką w przypadku espresso jest podawanie obok kilku łyków wody, która ma za zadanie przepłukać kubki smakowe. Po drugie, latte. Jest to espresso wzbogacone dwiema porcjami spienionego mleka na górze. Tutaj doskonale sprawdzi się szklanka o tradycyjnej pojemności lub wysoka, lekko zwężona, a także długa łyżeczka mająca około 20 centymetrów. Po trzecie cappuccino. Jego pojemność to 150-180 ml i można je podawać ze zwiększoną porcją mleka. Tutaj najlepiej się sprawdzi zwykła szklanka mieszcząca nieco mniej, niż 250 ml. Czwartą propozycją jest freddo, czyli nic innego jak espresso serwowane na zimno. Czasem dodaje się do niej nieco alkoholu. Doskonale sprawdzi się tutaj serwowanie zarówno w filiżankach, jak i wysokich szklankach. Kolejna na liście napojów kawowych jest frappe. Bardzo deserowa, często z dodatkiem rozmaitych syropów i lodów. Do wysokiego naczynia warto dołączyć słomkę i serwetkę, która pomoże zapanować nad skraplającą się na zewnętrznej powierzchni ścianek wodą. Ostatnią propozycją jest latte macchiato. Jest to napój trzywarstwowy, najniżej znajduje się mleko, powyżej napar kawowy, zaś na samej górze pianka. Tutaj jak i w przypadku większości wymienionych propozycji za podstawę całości posłuży mocne espresso.

Kilka słów o dodatkach do kawy

Przyjęło się, że słodkości to doskonały sprzymierzeniec kawy. Warto jednakże mieć na uwadze, że ciasta opierające się na ciężkich kremach mogą stłamsić bogaty aromat naparu kawowego. Dużo lepiej więc spiszą się tutaj kruche ciasteczka, pralinki czy herbatniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close